De SCHIP-aanpak werkt! bij het stoppen of voorkomen van een (v)echtscheiding

SCHIP-aanpak

Een scheiding verloopt niet altijd soepel. Soms is er sprake van enorm veel pijn en verdriet vanwege zaken die zich tijdens jullie huwelijk of jullie relatie hebben voorgedaan. Hoe hard je het ook probeert, elke keer belanden jullie weer in oeverloze discussies die uiteindelijk uitmonden in enorme uitbarstingen. Met alle gevolgen van dien, want de communicatie en het contact verslechteren snel. Jullie raken in een neerwaartse spiraal. Samen hebben jullie kinderen en merk je dat ze er onder lijden. Soms merk je zélf dat je het belang van de kinderen uit het oog verliest omdat je continu in de ‘vechtstand’ staat. Je vreest zelfs dat er een vechtscheiding gaat komen, maar weet niet hoe je dit moet doorbreken. ” We zijn beiden iemand geworden die we ooit dachten niet te zijn. We vonden beiden oprecht dat we het volste recht hadden om door te gaan met de strijd, zonder te zien wat we hiermee elkaar en de kinderen hebben aangedaan. Dat is het ergste, ik ben mezelf zo tegengevallen.” (Vechten voor je scheiding, T. Rodenburg & L. van der Maarel) Ben je ook als partners en mogelijk ook als gezamenlijk ouders uit elkaar gegaan en lukt het niet (meer) om op een goede en respectvolle manier  met elkaar in contact te komen, loopt het stroef om als gezamenlijk ouders goed contact te hebben over de kinderen? Herkenbaar? Er is iets aan te doen.

Vechtscheiding?

Bij een vechtscheiding denken we veelal in eerste instantie aan het moment van “uit elkaar” gaan en het gevecht bij de rechtbank waarbij ieder een eigen advocaat heeft en “winnen” of “gelijk willen hebben” vaak uitgangspunten zijn. Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Ook kan het zijn dat stellen de echtscheiding of de beëindiging van het geregistreerd partnerschap of samenleving op een goede manier hebben afgerond en dat er in een latere fase “wrevel” of een “conflict” ontstaat door nieuwe situaties. Soms zien we in een latere fase de communicatie tussen ouders ernstig verslechteren waarbij kinderen de dupe zijn. Dat kan soms zelfs na enkele jaren en bij het veranderen van de omstandigheden.

Rouw

Tegenwoordig wordt er veel gesproken over ‘vechtscheidingen’. In dit woord ligt de nadruk op het woord ‘vechten’. Echter, naast het conflict wat zich afspeelt, is er ook een enorm verlies. Dit is niet alleen het verlies van de partner, en gedeeltelijk verlies van de kinderen, maar ook verlies van vertrouwen, bestaande financiële zekerheden, sociale omgeving, huis en haard etc. Met andere woorden, echtscheiding zorgt voor rouw. Deze rouw beleef je vaak alleen, je (ex)partner heeft hier geen weet van. Er wordt voorbij gegaan aan wat jullie beiden samen hadden en wat jullie hebben verloren.

Doel SCHIP-aanpak

Het doel van de SCHIP-aanpak is om (ex) partners weer zo met elkaar te laten verbinden dat ze daarna in staat zijn om samen te kunnen optrekken in hun gezamenlijk ouderschap. Die verbinding is met de scheiding verbroken. Er moet een nieuwe connectie gemaakt worden met elkaar, vooral vanwege de kinderen. Dit is geen keuze maar bittere noodzaak. Kinderen zijn vaak de dupe bij de echtscheiding. Ze lijden eronder op school en lopen een groter risico op depressie. Daarnaast kunnen scheidingskinderen een minder goede band met hun ouders ontwikkelen en hebben ze meer kans om later ook te gaan scheiden (Spruijt & Kormos, 2010).

Nieuwe verbinding SCHIP-aanpak

Om de nieuwe verbinding als partners in ouderschap te bewerkstelligen, is het belangrijk om stil te staan bij dat wat verloren is gegaan. Stil staan bij de rouw. Het beschadigde HART moet worden geheeld, zodat het zich opnieuw kan openen. Want als jullie als ex-partners in staat zijn om samen het verlies van jullie ontspoorde relatie te delen, hieraan betekenis weten te geven en elkaar kunnen vergeven, kun je constructief als mede-partners verder en in jullie gezamenlijk ouderschap. “Om goede ouders te kunnen zijn moet je eerst goede ex-partners zijn. Dan komt het met die kinderen echt wel goed!” “Vergeven doe je voor jezelf, niet voor een ander” (Bron voor de inhoud van deze pagina: Vechten voor je scheiding, T. Rodenburg en L. van der Maarel)

Gecertificeerd SCHIP-mediator

Als gecertificeerd SCHIP-mediator kan ik jullie begeleiden in het proces om jullie relatie af te sluiten om daarna het gezamenlijk ouderschap vorm te geven. Neem gerust met me op voor verdere informatie. De grondleggers voor de SCHIP-aanpak zijn Tineke Rodenburg en Leoniek van der Maarel. Zij schreven het boek Vechten voor je Scheiding, Schipbreuk geslaagd. Op de website www.schipaanpak.nl vind je nog meer informatie over de SCHIP-aanpak. De afkorting SCHIP  heeft de volgende betekenis:
  • fase 1: Samenkomen
  • fase 2: Conflict- en verliesverheldering
  • fase 3: Helpend Horen
  • fase 4: Integratie
  • fase 5: Partners
Lees ook: Begeleiding van kinderen in echtscheidingssituaties KIES

Informatie over SCHIP mediation

Wilt u meer informatie over deze vorm van mediation of een kosteloos intakegesprek? Bel gerust of vul het contactformulier in. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.